Tal-talare och talskrivare

Alla framträdande politiker använder talskrivare numera. Dagens understreckare i SvD beskriver detta ingående. De har också stylister som väljer kläder, glasögon och frisyrer åt dem. Politikens offentliga ansikte blir alltmer likt teater, fast med bara en genre, den naturalistiska monologen. Recensionerna, i form av  kommentarer från retorikexperter, kompletterar skådespelet.

Jag är nyfiken på vem som skrivit talen. Jag undrar också om talskrivarna är med i Författarförbundet. Eller Dramatikerförbundet? Hur funkar det med upphovsrätten? Kan en talskrivare sälja samma tal till flera olika talare? Det skulle vara kul att se, på slutdebatten i TV.

Fast monologer är lite fattigt i längden. Varför inte utöka repertoaren? Vi saknar poetisk absurdism och den magiska realismen. Framför allt skulle vi vilja se fler roller och dramatisk konfrontation. Löp linan ut för sjutton. Igår såg  jag dvdn The Wrestler där Mickey Rourke spelar Randy The Ram. Brottarna gör upp med varandra i förväg hur de ska puckla på varandra, allt för publikens skull. De slåss med häftpistoler, köksbord, stekpannor och drar sig inte för använda en benprotes från publiken att slå i huvudet på domaren när han står i vägen.

Jag drömmer om att se Gudrun banka på Fredrik med en domkraft och Fredrik nita tillbaks med en stavmixer. Och så eftertexterna, tack, där vi får veta vem som egentligen ligger bakom: Produktionsbolaget Politisk Scenkonst.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.