Skoldebatt 1999-2002

1999 drog jag oavsiktligt igång en våldsam debatt om skolan i Malmö. Jag hade arbetat med en berättarworkshop på Stenkulaskolan och blev fruktansvärt upprörd över den bedrövliga undervisningen.
För att inte hänga ut skolan, som redan hade dåligt rykte,  avstod jag från att skriva en debattartikel och valde i stället att skriva ett personligt brev till samtliga politiker i Malmös kommunfullmäktige. Jag hade ont om pengar och tyckte att portot skulle bli dyrt. (Detta var på den tiden då det inte var självklart att alla hade e-post.) En vän rådde mig att i stället sända brevet till varje stadsdelsnämnd. De skulle då ha skyldighet att sända vidare till samtliga politiker. Bra! 10 frimärken istället för närmre hundra. Jag kostade på ett frimärke till Ilmar Reepalu också, för säkerhets skull.

Föga anade jag att brev till stadsdelsnämnder är offentliga handlingar, som regelmässigt bevakas av pressen. Följande morgon ringde Sydsvenskan och sa att de tänkte publicera brevet i dess helhet. Det var inget  jag kunde göra åt det, och jag fick inte ens något arvode.

Sen brakade helvetet loss. 2 år av mitt liv kom att ägnas åt detta och här följer mina artiklar den saken, i den ordning de skrevs. En bok blev det också: Tiga eller Tala.

Många hade sagt liknande saker tidigare, men jag tror att skälet att mitt brev fick sådan effekt var att det var just ett brev. Jag berättade personligt, från hjärtat, och rörde vid andras hjärtan. En debattartikel hade inte väckt lika starka känslor.

Min slutsats efter dessa händelser var, att berättarkonsten är det starkaste uttrycksmedel jag har. Jag ägnade de följande tio åren helt åt att utveckla mitt muntliga berättande.

En generation håller på att gå åt helvete, rent ut sagt. Brevet till Malmöpolitikerna 7/10 1999. Skickat till stadsdelsnämnderna en publicerat som offentlig handling i SDS.

Mellan skolans höga mål och den låga verkligheten härskar det fega tigandet artikel i SDS 24/10 1999

Öppet brev till statsminister Göran Persson SDS 11/12 1999

Svaret från regeringskansliet. svar på ovanstående öppna brev 20/9 2000

Går dom att äta? satir Aftonbladet 4/1 2000

Varför såna som jag inte kan bli statsminister SDS 4/3 2001

Hora? Det är väl inget – värre att bli kallad tjock. Moderna Tider maj 2001

56 påståenden om en kass skola SDS 5/3 2000