Vattenvandring till Östersjön 2008

Var tar vattnet vägen?

foto: Christina Claesson

En dag hemma i Tjörnarp stod jag och tittade ner i vasken. Det slog mig att jag inte hade någon aning om vart vattnet tar vägen. Jo bäcken, där mitt renade avlopp rinner ut,  går till Tjörnarpssjön förstås. Men sen?

Jag gick till datorn och googlade. Jag zoomade in flygfoton och kartor och lyckades spåra vattenvägen. Vattnet från Tjörnarp rinner, så småningom, österut mot Åhus.

Med en hisnande känsla insåg jag att om jag spottar i vasken hemma i köket rinner mitt DNA så småningom ut i Östersjön.

Då beslöt jag mig för att vandra hela vattenvägen, från källan uppe i skogen, via Tjörnarpssjön och vidare hela vägen till havet.

Vandringen, som jag gjorde i etapper sommaren 2008, tog 9 dagar och var ca 18 mil lång. Jag vandrade, kröp, vadade och paddlade. Jag gjorde samtidigt 5 bildreportage åt Kristianstadsbladet om min vattenvandring. Läs dem här:

Vattenvandring 1: Från källan till havet

Vattenvandring 2: Vattnet hittar alltid fram

Vattenvandring 3: Dumpat i Finjasjön

Vattenvandring 4: I närkamp med Alma

Vattenvandring 5: En droppe i havet

Samtliga publicerade i Kristianstadsbladet juni-juli 2008.

Följ även reportagearbetet i Tjörnarpsbloggen