Berättarkonsert om Christian IVs resa till Nordkap 1599

10407013_1732479503650256_3365467783776509061_n

Danske Kung Christian IV ärver kungariket av sin far. Som nykrönt konung, 22 år gammal, samlar han sin flotta och seglar iväg till världens ände – Nordkap. Året är 1599. Åtta skepp genomför den strapatsrika resan och de når till slut ön Kildin utanför Murmansk, där de tvingas stanna för att reparera ett skepp.

På Kildin utspelar sig en händelse, som kungens följeslagare Sigvard Grubbe beskriver i sin dagbok.

Kungen blir förtjust i en märkvärdig katt, som ägs av ”en finnkvinna”. Kungen, som är van att få allt han pekar på, rövar med sig katten till fartyget. Skepparn varnar honom – det är troligt att både katten och dess ägare äger magiska egenskaper och en sådan handling kommer aldrig att sluta väl. Mycket riktigt – när de seglar iväg blåser en våldsam storm upp, fartyget håller på att förlisa och kungen och hans besättning går mot döden i ishavet. Enda räddningen är att offra katten – det säger alla. Men kungen vill inte bli av med den underbara katten.

Utifrån denna sanna händelse har Christina Claesson diktat en berättelse som hon framför ihop med två av Ensemble Mare Balticums musiker, Fredrik Persson och Tommy Johansson. Musiken är dels samtida, dels nykomponerad.

Christina Claesson återknyter här till sin tidigare erfarenhet som dockspelare och använder en ny form av ”axeldockor” – ansiktsmasker och dockor fästa på sina axlar. Musiken framförs på dulcian, sinka, kalimba, luta, barockgitarr och diverse slagverk och ljudverktyg.

Se mer på facebooksidan.

Ino-pdf här.

Föreställningen repeteras under våren 2016 och spelas fr o m november 2016.

Föreställningens längd 45 minuter.

Lämplig från 10 år och uppåt.

Manus, dockor och berättare: Christina Claesson

Musiker: Ensemble Mare Balticums Fredrik Persson och Tommy Johansson (Musik i Syd)

Regi och koreografi: Patrik Sörling, Operahögskolan

68 svar

  1. Tommy Johansson skriver:

    Hej Christina! Vilken fin sida du har! Och vad glad jag blev att du använder bilden av båten! Fin text också, bra om du/vi kunde få med att Fredrik har komponerat den fina stämmningsfulla nutida musiken. T.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.