Rösthjälp med fonationsrör

Å så många människor det finns som skulle behöva frigöra sin röst!

Jag vet inte om det är min känslighet som har ökat eller det faktiskt är allt fler människor som har problem med rösten.

Rent allmänt är jag ju mycket fascinerad av röster, älskar att lyssna på röster, förvånas ständigt av hur mycket bilder, känslor och information som röster ger. Jag minns röster otroligt väl, mycket bättre än utseende och ansikten. Det kan ringa någon som jag bara träffat ytligt för 20 år sedan och jag hör genast vem det är.

En gång på flyget till Sundsvall blev jag förälskad i en man som satt i sätet bakom, bara genom att höra hans röst. Jag kan fortfarande höra hans röst inom mig. Vi pratade inte ens med varandra! Men ringde han nu skulle jag direkt känna igen honom i luren.

Jag skulle inte stå ut att bo ihop med en människa som knarrar på rösten, det skulle vara som att bo ihop med en kedjerökare.

Så jag blev så glad när jag hittade denna artikel om en ny metod att hjälpa folk med röstproblem. Fonationsrör! Det är ett glasrör som man man sticker ner i vatten och nynnar genom. Det lär sätta  alla problem på plats, bra inte bara för sångare utan även för tal.

Sångpedagog Anna Lena Tideman på Musikhögskolan vid Lunds Universitet håller på och utvecklar metoden, och här är artikeln om det.

Du gillar kanske också...

7 svar

 1. Anna-Lena Tideman skriver:

  Hej Christina.

  Tack för att Du intresserar Dig för fonationsröret och vill föra fram denna artikel.
  Det är alltför många människor som behöver få hjälp med sina röster, såväl talrösten som sångrösten. Fonationsröret är ett utmärkt verktyg att uppnå en bra teknik och en bättre röst. Metoden är tidigare utprovad i tal och nu har jag gjort den första studien för användning i sång.

  Jag själv använder fonationsröret för daglig uppsjungning, som röstterapi och som sångtekniskt hjälpmedel. Det ger mig en fräsch och frisk röststatus samtidigt som jag blir röstmasserad och får ett härligt flöde i sång och tal.

  Jag rekommenderar daglig användning av fonationsröret. Man behöver ta kontakt med t ex logoped eller annan kunnig yrkesverksam röstspecialist för att få ett noggrant utformat rör och individuellt utprovat övningsschema. Arbetet gör man sedan hemma och ganska omgående upplever användaren flera positiva effekter med terapin.

  God fortsättning på julen.
  Anna-Lena Tideman

 2. Hej Christina och Anna-Lena,

  Jag såg just det intressanta inslaget på TV4 om fonationsrör. och undrar vart jag kan vända mig för att få tag på ett sådant som del i röstbehandling av framförallt sångare som drabbats av heshet. Är det logopedin i Lund, eller Musikhögskolan som har tillgång och ger instruktion i detta?

  Med vänlig hälsning

  Helena Forne-Wästlund, logoped och körsångare

 3. Ingegärd Sture skriver:

  Hej!

  Jag såg också inslaget på TV4 om fonationsrör, och undrar var jag som privatperson kan få tag i ett sådant!? Jag har problem med heshet och svullna slemhinnor, då jag är opererad för struma och har fibromyalgi. Sjunger i en härlig gospelkör och känner att detta skulle absolut vara något för mig, behöver dock inte gå till logoped el dylikt, (gjorde det efter op för ett antal år sedan) vår körledare är utbildad musiklärare så där får jag hjälp, så det är endast röret jag vill åt!:-)
  Vore väldigt tacksam om jag kunde få hjälp att få tag i ett rör för sopran!

  MVH Ingegärd

 4. Elvy Karlsson skriver:

  Elvy Karlsson

  Jag undrar var man som privatperson kan köpa ett fonationsrör för alt

  MVH Elvy

 5. Hejsan

  Det är vi på Scientific Lab Glass AB i Löberöd som säljer och tillverkar dessa fonationsrören.
  Ni är välkomna även som privatpersoner att köpa dessa.
  Är ni en ny och oerfaren användare är det viktigt att söka kunskap på hur dessa fungerar, kontakta gärna en erfaren logoped/eller annan användare med kunskap om rören och dess användning.

  Annette

 6. Hej
  Jag rekommenderar också fontationsrör och använder dem till både talare och sångare. Jag undervisar i metoden, har workshops och säljer även rör till de som vill ha. Jag använder det som behandlingsmetod och finner det mycket hjälpsamt.
  Jag vill också berätta att det finns ytterligare åtminstone en till producent av glasrören, Labglas AB i Nacka (Victor Möllare).

  Våga prova, det är värt det!

  Lina Bjarnegård Carlsson, logoped

 7. Haninge Musik skriver:

  Hej,
  vi är glada att kunna meddela att vi nu säljer fonationsrör framtagna av Scientific Lab Glass.

  De finns i följande storlekar
  Hög sopran/tenor-260 mm
  Lägre sopran/tenor-265 mm
  Mezzo/baryton-270 mm
  Alt/baryton-275 mm
  Contraalt/bas-280 mm

  Dessa kostar 99kr ink.moms.
  Man kan även som företag handla av oss.
  Ni kan hitta dessa produkter här ->
  http://www.haningemusik.se/sv/406-fonation

  /Tomas
  Haninge Musik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.