Läsombud på biblioteket

I Malmö hade man igår en inspirationsdag på Stadsbibliteket, för läsombud i vården. Det var, tror jag, tredje eller fjärde gången jag deltog som berättare där. Inom ”kompetensstegen” i Malmö får folk som jobbar inom vården fortbildning bl a i att läsa och berätta för och med patienterna. Det handlar mest om äldrevården, och det är roligt och hemskt viktigt att kunna delta i detta. Det är just sådana här saker som ger en enorm kvalitetshöjning utan att behöva kosta så mycket. Inspiration behövs, och lite kunskap, och mod, och så naturligtvis träning.

Jag talade om att det krävs början och slut för att det ska bli en berättelse. Och hur hittar man ett bra slut? Genom att titta på början, för slutet är per definition en funktion av vad som presenteras i början. Som exempel berättade jag först en sann berättelse om min svärmors likvaka. Därefter om ”Mannen på tåget”, som ber mig om råd att välja rätt hustru. Till slut ville de höra en skröna och de fick ”Hunter – Skånes grymmaste hund”.

De som deltog i inspirationsdagen igår kan sedan välja att delta i en workshop i berättarkonst, som jag håller i höst.

Och de som tidigare deltagit i mina olika berättarworkshops kommer till sommaren att få åka på ett 2-dagars berättarseminarium i fin natur på Österlen. Då kommer jag ihop med min berättarkollega Svend-Erik Engh att bl a använda naturen som inspiration för deltagarnas berättande.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.