Erotiska rysare

Igår kväll berättade jag Erotiska Rysare på Loftet i Malmö. Litteraturens vänner arrangerade och det var utsålt sedan mer än en vecka. Då är det roligt att förbereda sig!

Det är alltid spännande att veta att en massa människor väntar på att man ska komma. Ibland fattar man inte hur det möjligt. Flera månader i förväg (ibland mer än ett år) har man kommit överens med en människa man kanske aldrig ens har träffat, om ett ställe där man aldrig varit och knappt kan hitta ens med karta. Man har datum, tid och vägbeskrivning. Jag har kollat förutsättningarna: hur många människor väntas komma? vad är det för typ av lokal? får jag ha med levande ljus? finns det nånstans man kan hänga upp grejer från t ex i taket? Sen åker man iväg. Ibland på mörka vindlande vägar långt ut på vischan, mellan vallar av snö, och jag frågar mig i bilen vad jag egentligen håller på med. Vart är jag på väg? Rakt ut i ingenstans? Det kan inte vara verkligt att ett möte med ett rum fullt av främlingar ska äga rum där framme i mörka intet?

Men så kommer man fram, till biblioteket, eller församlingshemmet, eller teatern, eller skolan eller gästgivargården eller konferensanläggningen eller vad det är – och det lyser! Fullt med bilar utanför, marchaller brinner, det surrar där inne, av iver, förväntan.

Det fungerar! Mötet äger rum. Det är inte klokt egentligen.

Nå igår var det ju inte så långt bort och på Loftet i Malmö har jag varit åtskilliga gånger förr ända sedan Författarcentrum Syd flyttade in i huset.

Mina Erotiska rysare började jag utveckla under de två sommarsäsongerna 04 och 05 på Hovdala slott utanför Hässleholm.

errysaffJag var ”husberättare” där under fyra år. Efterhand fylls det på med nya berättelser. När man får upp ögonen för ett tema så hittar man sådana berättelser överallt. Idag har jag väl berättelser för cirka 3 timmar på just det temat. Jag väljer ny kombination var gång. Det beror mest på vad jag själv har lust med. Och vilken publik det är förstås. De här berättelserna berättar jag endast för vuxna (på Hovdala hade jag 16 år som undre åldersgräns).

Erotiska rysare? Vad är det som är rysligt med erotik? Ja i dessa fall är det oftast att förväntningarna slår fel och att det inte slutar som man trodde. Eller att den åtrådda inte är den man trodde. Berättelserna är inte i sig pornografiska även om det finns många mycket sensuella avsnitt. Men syftet är inte i första hand att väcka lust, utan snarare att fundera över hur lusten, eller längtan efter lusten, kan både förföra och vilseleda en.

Ja dom slutar alltså oyckligt – om man nu inte kallar det lyckligt att en man provocerar fram ett självmord hos sin depressiva städmaniska fru så att han kan gifta om sig med sin nya? Eller att en man förtrollas av ett samlag med en kvinnlig träd-demon så att han själv förvandlas till ett (längtande) träd? Eller att en kvinna börjar dejta en man som hon framkallar i sina nattliga drömmar? Eller att en kille förvandlar sig till hund för att få uppleva den enda möjliga kärleken – från en matte? Eller att en kvinna imiterar en vaxdocka på Vaxkabinettet i Köpenhamn och råkar ut för ett närgånget raggningsförsök från en av besökarna? Eller att en kvinna på meditationskurs i London förföljs av en magisk levandegjord dildo som hon omöjligt kan skaka av sig?

De flesta berättelserna har en absurd komik. Några är riktigt riktigt kusliga, som Flickan i Källaren, som går ner för att hämta en burk lingsylt när ljuset plötsligt slocknar och något (=någon) skymmer närmsta ljusknappen.

Publiken på Loftet var underbara lyssnare. Det var knäpptyst – bortsett från dropparna som föll från isblocket jag hade hängt upp i taket. Det är den enda dekoren, ja om man inte räknar speldosorna jag har med mig.

Jag lämnade Loftet med en mycket varm känsla av att ha deltagit i en förtätad magisk afton. Sådant kan man leva länge på!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.