Ung Berättarscen

Jag undervisar sedan 2 år tillbaks inom Ung Berättarscen, ett utbildningsprojekt som drivs av Fabula Storytelling i Stockholm. Utbildningen sker Sundsvall, Umeå, Tyringe, Botkyrka och Kristianstad. Här i Skåne är det jag som är lärare och det händer på Rönnowskolan  i Åhus.

Jag startade en åk 7 förrförra året, 2 klasser i åk 7 i fjor och 2 nya åk 7 i år. Den första klassen har blivit 9or nu och kärntruppen därifrån, 5 st unga berättare, deltog i förra veckan i ett berättarläger i samband med den internationella berättarfestivalen Fabula Festival i Stockholm.
Det mynnade ut i att alla 16 deltagarna stod på scen i detta högeligen proffessionella sammanhang, minst vars en gång.

Nu har jag precis kommit hem från den resan och är fortfarande omtumlad av den fantastiska utveckling vi bevittnade hos eleverna. De var från 14 till 18 år och grupperna hade aldrig träffats sinsemellan förr. Inte förrän i tisdags då lägret startade. På fredagskvällen stod de två första av dem på invigningsgalan, med headset på huvudet och en jättepublik inför fötterna, och debuterade offentligt.

Vi har umgåtts snart sagt dygnet runt och verkligen lärt känna varandra.

Det är få saker som är så gripande och vackra som att följa en elev som utvecklas på rätt spår. Att hjälpa någon att överskrida sina egna gränser och erövra nya kunskaper, nytt självförtroende, det är något av det roligaste och viktigaste jag vet.

I flygande fläng i festivalens korridorer skapade vi samtidigt en blogg som beskriver både workshop och festival. Titta gärna på Ung Berättarscens blogg och njut bilderna på en ny generation muntliga berättare! 

Medlärare på berättarlägret var Love Ersare, som jag nu lärde känna. Oj vad vi samarbetade bra! Det är en lika stor lycka, att hitta en ny samarbetspartner, som att se elever växa.

Love är berättare och improvisationsskådis och jobbar till vardags med Skuggteatern i Umeå. Våra olika erfarenheter kompletterade varandra fint: hans improvisationskonst och mitt mer strukturella författande. Jag tror aldrig jag varit med om att ge en workshop som varit så bred och varierad. Och vilken energi! Tack Love! Det var jätte jättekul!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.