Havet som skolrum

I förra veckan var jag på SEA-U som är ett havslaboratorium på Ribban i Malmö. I södra delen av Limhamnsfältet ligger denna vattenstation dit skolklasser välkomnas för att utforska den rika biotopen i vattnet och på stranden.

Jag var där för att berätta om min egen vattenvandring 2008, då jag följde vattenkällan i Tjörnarp till Östersjön. Och det är faktiskt samma vatten som det som kluckar vid Ribersborgsstranden, sett i vid bemärkelse.

Det var härligt att dra på sig vattenstövlar som gick ända upp till armhålorna, och sedan vada långt ut i vattnet – utan att bli våt! Att undvika att bli våt, är ett grundläggande bud i vår uppfostran. Det kommer väl från det ännu mer grundläggande budet att inte kissa på sig. Det sitter så djupt att man inte ens tänker på det.

Jag tror det är väldigt bra för hälsan att då och då smaka på gränserna för de där tabuna. Blöta ner sig! Trilla, falla! Leka med elden! Att hålla små krabbor i handen och få ögonkontakt med en tångräka.

Jag rekommenderar alla att försöka organisera ett besök på SEA-U. De har klassuppsättningar med vattenstövlar för både barn och vuxna.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.