Sånger vid havet / Var finner jag kunskap? II

Att spana efter kunskap är kul men tidsödande! Jag har inte hunnit rapportera ett dugg eftersom processen uppslukade mig helt.

Jag har haft 16 möten och utsatt folk för min lilla hemtillverkade slumpgenerator. Målet är alltså en jubileumsbok åt Malmö Högskola som fyller 10 i höst. Ingen har vetat i förväg vad samtalet skulle handla om. I gengäld fick var och en välja sin egen inspirationsfavoritplats i Malmö.

Sedan fick de välja två kort, ett guld och ett silver. På baksidan av korten stod olika ord. Kombinationen av de två orden utgjorde gränsen, eller inkörsporten, till samtalet som fick löpa i fria associationer. Ibland varade samtalen i närmare 2 timmar. Varje samtal har jag sedan reducerat till 2900 tecken, dvs 2 boksidor. Det är små förtätade, kryddade och välformade buljongtärningar som kvarstår.

Min egen närvaro i den slutliga texten är ytterst sparsmakad, nästan mest mellan raderna. För mig som annars alltid pratar, berättar och skriver utifrån egen fantasi eller egna erfarenheter, har det varit intressant att mera fungera som en fotograf: att göra ett porträtt baserat på objektets egna ord. Att hålla sig själv i bakgrunden för att kunna framhäva någon annan var nyttig omväxling!

Men för att skapa en avrundning i samtalsserien utsatte jag till sist mig själv för samma procedur som de andra, och tänk vilken tillfällighet att mitt ord blev SLUMP!

I efterhand kan jag avslöja att på alla guldkorten var ordet KUNSKAP. Det var för att styra samtalet lite i rätt riktning. Men alla silverorden var olika. Så slumpen var aningen manipulerad, det erkänner jag.

Så här blev utfallet på de 13 samtal som kommer att ingå i boken:
KUNSKAP + VINGAR
KUNSKAP + MODERSMÅL
KUNSKAP + LEK
KUNSKAP + NYFIKENHET
KUNSKAP + TYSTNAD
KUNSKAP + LIVSRUM
KUNSKAP + HIMMEL
KUNSKAP + FANTASI
KUNSKAP + HÄNDER
KUNSKAP + ANDRUM
KUNSKAP + MOD
KUNSKAP + VAL
KUNSKAP + MINNE
KUNSKAP + SLUMP

Det har varit en fantastiskt rolig och lärorik process! Samtalen har fått vinklingar som gjort dem personliga och oförutsägbara. Det beror naturligtvis dels på att mina kunskapspersoner har varit nyfikna och med på leken, dels på att de är så intressanta och kunniga människor. Vilka de är avslöjar jag först lite senare…

Om någon har lust att utsätta sig för samma procedur så följer några av de överblivna orden här (kombinera med ”kunskap” och se vilket utfallet blir): HORISONT, SMÄRTA, KUSTLINJE, SKRATT, ARV, MARK, GRÄNS, INSPIRATION, ÖDE, MORGONLUFT… 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.