Om fiktion och verklighet, tips till Carrère

Ikväll var jag på Internationell Författarscen på Malmö Stasdsbibliotek, där den franske författaren Emmanuel Carrère var gäst. Han har mot sin vilja sammankopplats med den genre som kallas autofiction. Under kvällens samtal ber han om hjälp att definiera skillnaden mellan fiktion och verklighet. Här kommer ett tips.
Kanske handlar det om var på tidslinjen man befinner sig, i förhållande till de händelser man skildrar, när man skriver?
När jag själv berättar är det ofta vilda skrönor där det för en sansad lyssnare står rätt klart att detta har aldrig hänt. Ibland blir det gråzoner, t ex om man berättar för en yngre publik. Det händer att de, efter att de slukat allt med hull och hår, ändå kommer efteråt och tveksamt frågar:
-Var det verkligen sant?
-Klart det var sant! Det har bara inte hänt än.
Som författare av fiktion bidrar man till att skapa verklighet av fantasi. Det är inte bara en matematisk sanning att i det oändliga förloppet kommer så småningom alla kombinationer att inträffa. Genom att beskriva vissa kombinationer framför andra skapar man tankemodeller i läsarsinnen och dessa bidrar så småningom till att skapa verklighet av det som till att börja med bara var en fantasi.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.