Gonattsagor inifrån

Idag har jag undervisat på Ystadfängelset  i ett  projekt som kriminalvården driver ihop med biblioteket: Godnattsagor inifrån. Intagna ska läsa in godnattsagor till de barn som de inte kan träffa. På Ystadsfängelset är det enbart kvinnor.  Jag tog med Kassnallen, som fick agera stand-in att berätta för. Det händer mycket med röst och inlevelse ifall man har någon framför sig när man berättar. Kassnallen lyckades riktigt bra med sitt uppdrag. Det var snudd på att han inte blev utsläppt. Han fick höra flera fina berättelser.

Bilden är förstås inte från fängelset utan när han var ute och flög i Amerika. Men här ser man tydligt hans fötter: den ena sitter bak-och-fram. Det är därför han heter Kassnallen. Han blevkasserad från början.

Men Kassnallen lärde sig att man kan utnyttja allting till sin fördel. Med en fot som sitter bak-och-fram blir man omöjlig att spåra. Fotspåren pekar åt båda hållen. Det räddade livet på Kassnallen en gång när han rymde från Fru Lived (läs namnet bak och fram så framgår det vem denna person var).  Detta överlevnadstrick var något som uppskattades mycket av kvinnorna i den sagoberättande gruppen.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.