Drömmar ur Natthyllan mot premiärDRÖMMAR ur NATTHYLLAN
Unik transmedia föreställning premiär på Hallands bibliotek

Vilket liv lever böcker och berättelser på natten? När det systematiska och alfabetsordentliga har gett vika för nattens intuitiva kaos – vad kan hända då?

I februari ska jag sova över i bibliotek för att drömma fram nya berättelser.

Under en berättarafton om DRÖMMAR och KREATIVITET får jag i uppdrag att drömma fram berättelser på publikens förslag. Publiken tar (om de vill) samma drömuppdrag med hem. Under natten sover jag bland böckerna i biblioteket. Jag rapporterar vid olika tillfällen, som livestreaming över internet. Publiken rapporterar även sina drömmar (om de vill) till en telefonsvarare. Dagen efter redigeras publikens drömmar in i en musikkomposition, specialkomponerad av Peter Lång för detta tillfälle.
Kväll 2 ger jag en berättarföreställning med helt nytt material baserat på natten i biblioteket, där text-musik-collaget ingår. Evenemanget löper som en följetong från bibliotek till bibliotek, två kvällar på varje bibliotek, och har premiär den 1 – 2 februari på Kungsbacka Bibliotek och går sedan under en månad vidare genom Halland.

-Jag inser lite häpet att jag nu uppfunnit en ny konstnärlig genre: professionell sömnkonstnär. På senare år har jag gjort mig känd som ”hon som sover i träd”. Det börjar bli krångligt att att få plats på visitkortet: författare, dramatiker, krönikör samhällsdebattör. Pedagog. Tryffelodlare, matte till tryffelgrisen Carmen. Programledare i serien Retorik på P1.

-Mångsidigheten är kanske fantasieggande. Ofta har jag även upplevt det som splittrande handikapp. Folk vet inte vilken hylla de ska sätta mig på. Men i höstas stiftade jag bekantskap med begreppet Transmedia storytelling. Jag deltar under vintern i ett halvår långt seminarium som arrangeras av Kulturkraft Syd. Det var också där jag lärde känna Peter Lång, som deltar i samma seminarium.

-Jag insåg att jag varit transmedia artist hela livet. Det var skönt att få ett namn på det, ungefär som det kan vara en lättnad att få en diagnos om man lider av konstiga symtom. Min mångsidighet måste inte vara en hämmande splittring, den är en tillgång ifall alla strömmarna kan infogas i samma flodfåra. I ett transmedia projekt får jag utlopp för min nyfikenhet och jag har alltid varit mer intresserad av att utforska nya vägar än att trampa i gamla stigar. Men som röd tråd i alla jag gör ligger berättandet, både att upptäcka nya narrativa landskap och att framföra dem för publik i ett vibrerande här och nu-skeende.

Drömmar ur Natthyllan arrangeras av Regionbibliotek Halland i samverkan med resp.bibliotek
KUNGSBACKA 1 -12 FEBR

FALKENBERG 7- 8 FEBR

HALMSTAD 13 – 14 FEBR

LAHOLM 29 FEBR – 1 MARS

Samlad info, interaktivitet och tv-sändning på www.facebook.com/Natthyllan

Epost-adress för drömrapporter (maila ljudfil från röstmemo) natthyllan@gmail.com

Telefonsvarare: (tala in din dröm) 0702-779244

Kompositör: Peter Lång

Text-musik-collage: Fredrik Emmerfors (Ljudambassaden)

 

 

——————————————————————————–

 

RETORIK i P1

Säsong 2 snart klar

Denna vecka sänds det femte och sista avsnittet av denna säsongs Retorik i P1. Det sista programmet handlar om framtidens retorik och gäst är Måns Adler, grundare till Bambuser.

Jag börjar bli varm i kläderna som programledare och har en lång lista med nya intressanta teman för kommande säsonger.

Så här har vinterns teman sett ut:

– Barnens retorik, gäst Barbro Hemlin Wallgren

– Förförelsens retorik, gäst Lisa Storm Villadsen

– Krisretorik, gäst Brigitte Mral

– Tystnadens retorik, gäst Anders Hellström

– Framtidens retorik, gäst Måns Adler

Alla programmen går att efterlyssna och ladda ner på www.sverigesradio.se/p1/retorik

Du kan också gilla Retorik på facebook http://www.facebook.com/RetorikP1

 

——————————————————————————–

 

TANKAR för DAGEN

Ny omgång i februari

Drömmar för natten och Tankar för dagen – dygnet fullt med eftertänksamma berättelser! Just nu skriver jag på fyra nya Tankar för Dagen för P1. De ska sändas 14, 21, 28 februari och 6 mars. Kl 06.50, repris 21.45.

 

——————————————————————————–

 

Detta nyhetsbrev skickas till alla som är intresserade av Christina Claessons verksamhet.

Vidarebefordra det gärna!

Vill du slippa få det i fortsättningen, maila ett NEJ TACK till cc@christinaclaesson.se

Har du fått det genom någon annan än CC, och vill prenumerera på fortsatta nyhetsbrev, maila JA TACK till cc@christinaclaesson.se

 

——————————————————————————–

 

 

 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.