Berättandet som kreativ hävstång

Var gång jag får en idé och sätter igång ett nytt projekt, börjar det med att jag berättar det. Kort och fragmentariskt, bubblande osorterade infall, för första bästa öron inom hörhåll.

Och så håller det på, i eskalerande, alltmer avancerade former. Jag letar efter samarbetspartners, en musiker, en glasblåsare, en ljusdesigner, en ljudtekniker… Och vid varje möte berättar jag grejen.

Jag berättar vad jag tänkt mig, jag berättar vad jag tvivlar på, jag berättar om lösningar jag söker.

Sen berättar jag för arrangörer och finansiärer. Jag berättar för journalister, om och om igen. Berättar jag tillräckligt bra kommer de ut med en fotograf för att se miraklet.

Sist men inte minst: jag berättar för mig själv. Jag tar med mig folks gensvar, frågor och kommentarer. Folk slänger ur sig de mest fantastiska pärlor, bara så där, lösningarna på problem man har, osäkra kort i konceptet som blir formulerade, infallsvinklar man inte sett själv. Man får det  gratis! Bara för att man berättat.

Och på det viset berättar jag fram verket.

Det har slagit mig hur kraftfull denna arbetsmetoden är, och nu vill jag för första gången ge en kurs som fokuserar på just att berätta sitt verk. För kreativa människor av alla de slag.

Det kan handla om färdiga eller pågående verk. Om ännu ej startade verk.Om verk man länge drömt om att göra, men man börjar inse att det nog aldrig blir av. Men man kan berätta det! Och vem vet vad som händer då…

Välkomna till kursen i Malmö 26-27/4 på Poetens Hörna.

Se mer om kursen här

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.