Tomte Urbanen

STORTORGET i Lund en vecka i slutet av februari. På gatlyktan sitter en ovanlig papperskorg. Den är upplyst och när man närmar sig börjar det att snarka ljudligt inifrån.

Man går fram och kikar. Det är fönster i papperskorgen. Både runt om och i tre våningar på framsidan. Det bor nån därinne!

På locket är en takträdgård med gräs och snödroppar. Mitt i gräset har visst någon glömt en plånbok.

Måste bara titta på den… Pling! De börjar prata därinne.

– Det är nån på taket! säger en liten röst.

– Såja, det är bara vinden som blåser…

– Läs en saga!

SAGAN kommer här:

Djupt under tallens rötter har tomtarna sitt bo
Där lever de i frid i sin trygga tomtegrop
Men plötsligt hörs ett dunder som ruskar deras loft
Och hemfridens aromer förbyts i skräckens doft

En motorsåg skär sönder det träd de gjort till sitt
Och taket över boet slits loss och faller fritt
-Det rasar! Spring för livet! beordrar Tomtefar
Men Tomtemor hon skriker: -Vi måste stanna kvar!

-Vi ropar hit de människor som alltid var’t vårt stöd
Vi hjälper ju tillbaka när människor är i nöd!
Men människorna är borta, har flytt från tall och gran
Och tagit med sig flyttlass och framtid in till stan

Djupt under tallens rötter dras rottrådarna opp
För tomtarna har livet på landet nått ett stopp
Ty människorna är tomtarnas stora ändamål
Och utan dem blir tomtar som sytråd utan nål

Så trots att skog och mark är en tomtes sanna värld
så river de sitt läger, mot stan går deras färd
Sin sanna plikt den känner var tomteindivid:
Att va’ med sina människor, i både rum och tid

Nu är de nyanlända som främlingar till stan
Och första steget taget mot livet som urban

INSPIRATIONEN kommer förstås från sagan Tomtebobarnen, som skrevs och illustrerades av  Elsa Beskow 1919. Sagan är en klassiker och dess innehåll och versmått ringer i mångas öron. De nya texterna använder sig av samma rytm och versmått och citerar enstaka fraser, men är i övrigt helt fristående dikt.

Denna första installation av TOMTE URBANEN är en prototyp, ett pilotprojekt som jag gjort med bidrag från Framtidens Lund.  Kultur- och Fritidsförvaltningen i Lund vill utprova det här konstkonceptet för en eventuell fortsättning i Sommarlund 2013.  Papperskorgen, som är helt autentisk och en vanlig modell på Lunds gator, har skänkts av  Lunds Renhållningsverk.

PAPPERSKORG?  Och TOMTAR? Varför det?

Sen en tid tillbaka bor majoriteten av jordens befolkning i städer, inte på landsbygd. Tomtarna, som lever i symbios med människan, har tvingats flytta efter. De blir urbana. De anländer med knyten och räfsor, men var ska de bo? Vad ska de äta? Hur ska de ta hand om sina barn? Och vilken blir deras nya relation till människor och djur?

Papperslösa som de är, flyttar de in i papperskorgarna och försöker klara sig på det överskott som människorna kallar skräp.

Men snart kommer de att ha mobil och stegräknare. Historia och landsbygd ingår förening med framtid och stad.

TOMTE URBANEN vill visa att tomtar enligt vår nordiska tradition lever året om, inte bara kring jul, att även stadsmiljön är full av magi och att det pågår ett hemligt liv av produktiv återvinning i underjorden. Tomtarna är en magisk länk mellan det gamla bondesamhället och framtiden. Tomtarna rör sig i olika arkeologiska lager. De kan därför resa i olika tider som tidsresenärer i stadens historia. Projektet vill även locka till fantiserande och eget skapande kring denna hemliga värld så att folk själva kan  dikta nya verser och bygga nya boplatser.

TOMTARS UTSEENDE varierar beroende på platsen de lever på och folket som de speglar. Det är bara jultomtar som har röd dräkt och vitt skägg  men det är en disneyfiering av traditionen. Tomtarnas värld visar lika stor mångfald som människornas. I Tomte Urbanen får tomtar prägel av sin lokala miljö och tomtarna är klädda i fynd från Lunds gator och rännstenar.

Gemensamt för dem alla är dock att de har luvor i en eller annan form.

FIGURERNA måste göras platta för att få plats i papperskorgen.  De måste också göras i material som tål både fukt och kyla utan att deformeras. Ett annat rättesnöre, med tanke på framtida samarbeten, har varit att de ska kunna göras av vem som helst, ung som gammal, och på ett enkelt sätt få både variation, individualitet och charm. Därför har jag undvikit en utstuderat professionell design.

I prototypen NYANLÄNDA får tomtarna gestalt av udda vantar, ratade eller upphittade.  Vantarna är vikta så att lång- och ringfinger bildar ben och tummen blir en arm.

ANSIKTENA är gjorda av överblivna klumpar av cernitlera i blandade färger, som kavlats ut. Små kulor av vitt har placerats in där ett ögonpar skulle passa och sedan har ansiktena härdats i ugn.  De har placerats lite olika på vantarna, ibland instuckna i en uppklippt öppning, ibland nerstoppade i mudden och ibland klistrade (med limpistol) utanpå. Några av dem har hår som jag klippt från min vita lagotto hund.

EFTER denna första visning av prototypen väntar nästa steg då en serie av 10 boställen för tomtar ska produceras och formas till en vandringsled. Mer om det framöver…

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.