Talbok och ljudbok – vad är skillnaden?

Gestaltad eller neutral inläsning?

Nu har talboken släppts av MTM, Myndigheten för tillgängliga medier. Den är i både ljudfil och punktskrift, för läsare som har svårigheter att läsa vanlig bok. Det är en icke kommersiell produkt som inte går att köpa utan endast låna via bibliotek, för den som har rättighet att logga in på Legimus . Titta gärna på startsidan och se vad som finns.

Vad är skillnaden mellan tillgänglig talbok och kommersiell ljudbok? Talboken ska vara neutral och inte innehålla gestaltning. Det är en uppläsning, ett slags transformering från text till ljud. Ljudböcker däremot görs ofta med konstnärlig gestaltning, även om det varierar väldigt mycket mellan olika skådespelare.

Här är två lyssningsprov på samma avsnitt i de olika inspelningarna. Lyssna gärna och jämför!

Lyssningsprov på talboken av MTM – Doktorn i Hammenhög, inledningen, inläsning av Marika Bergström

Lyssningprov på samma avsnitt i Triangelhissens produktionDoktorn i Hammenhög, inledningen, inläsning av författaren, Christina Claesson:

Det finns vissa skillnader. Dels naturligtvis genom det nyss nämnda, talbok vs ljudbok. Sen är är det skillnad på skådespelare och berättande författare. Och dialekten förstås.

Här finns ytterligare ett smakprov, ur en annan berättelse, inspelad av Triangelhissen. En bit mitt ur ”Flickan med glashanden”

Triangelhissens produktion är gjord på Umamiproduktions studio i Malmö och ljudtekniker var Johan Chandorkar.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.