Spark-i-baken nr 1

Hej Håkan,

Du är begåvad och kreativ. Du vill och kan skriva men kan inte bestämma om vad. Du fruktar att du egentligen inte har något intressant att berätta. Du har dessutom höga ambitioner och krav. Det hindrar dig från att slutföra dina uppslag för du tänker genast att någon annan av dina idéer skulle vara ännu bättre.

Det finns några olika sätt att se det.

Det kanske faktiskt är så, att du inte har så mycket att berätta. Då måste du skapa det! Ge dig ut i världen, spana, provocera, upptäck. (Men att ha upplevt mycket är ingen garanti för att kunna skriva nåt intressant om det.) Jag återkommer till det här senare.

Eller det kanske är så att  du har för många bra uppslag och inte kan bestämma dig för vilket du ska satsa på. Du saknar ett uppdrag eller en tvingande begränsning som ger dig en ram för arbetet.  Är man etablerad författare brukar sådana förslag komma till en hela tiden från olika uppdragsgivare. Har man inga sådana yttre ramar får man kanske vara lite slug och konstruera dem själv, t ex genom ombud (alltså jag, i det här fallet).

Här kommer ett uppdrag.

Jag har två kortlekar. Jag har gjort dem själv. En är det bilder på och den andra är det ord. Du ska dra ett kort ur vardera leken. Bildet och kortet ska sedan kombineras och i det slumpmässigt gjorda valet kommer en berättelse att framkallas.

Ge mig en siffra för bildkortet, alltså B1, B2 eller vad det nu blir.

Ge mig dessutom en siffra för Ordkortet. Beteckna denna som O1, O2 osv

Alltså en B-siffra och en O-siffra, från 1 – 25. Ge mig dem genom att skriva i kommentarsrutan nedan.

Jag svarar med bilden och ordet .

Du kommer att se en berättelse av något slag. Välj själv vilken genre du skriver i. Tänk inte för länge. Sätt dig med en timer eller äggklocka. Se till att du är ostörd och stäng av mobilen. Sätt timern på 30 minuter och skriv koncist och kortfattat så mycket du kan och hinner.  Gör absolut ingenting annat under denna tidsperiod. Ta sedan en paus på 15 minuter. Kanske är grejen klar nu, känn dig nöjd. Brinner det fortfarande i huvudet på dig så fortsätt och skriv, fortfarande i koncentrerade 30-minutersperioder, så många du behöver eller kan få ihop. Sitt inte och häng och dröm över pappret eller datorn. Max 8 sådana här halvtimmesperioder är ett gott dagsverke. Gör nåt annat resten av dan. Fysiskt, monotont arbete är gynnsamt som kreativt avbrott.  Titta inte på det du har skrivit förrän du har sovit en natt.

Okej, shoot!

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Håkan skriver:

    Oh, det här var något riktigt bra och konkret. Verkligen.
    Då är dete lika bra att börja från början. B-1 och O-1, således. Det här kan bli riktigt kul.:-)

  1. 21 december 2008

    […] Instruktioner för detta uppdrag. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.