Programledare i Retorik

Jaha så blev man plötsligt programledare! Det hade man väl aldrig anat…

Programserien heter Retorik och har premiär 20 december i SR P1.

Det var roligt att bli tillfrågad att jobba med de här programmen, men samtidigt blev jag förvånad. Normalt sett är jag ju den som brukar komma och medverka i olika program med uppgift att vara maximalt subjektiv. Nu har jag en roll där jag ska tona ner mig själv och i stället arbeta på att lyfta fram andras synpunkter. Det är säkert utvecklande både mänskligt och professionellt sett.

Alla programmen har en inbjuden gäst som jag samtalar med. Varje program spelas in på en särskild plats som anknyter till programtemat. I varje program finns ett litet reportage och det finns också en liten miniföreläsning om retorik, som ges av professor Anders Sigrell från Lunds Univeristet. Och samtliga program avlutas med en freestyle rapping av Malmörapparen Behrang Miri.

Samtalen spelas in live on tape, dvs i ett svep som om det var direktsändning. När jag träffar gästen ligger alla inslagen färdiga, på band. Vi har lurar på och kan höra allt från signatur till reportage och ljudillustrationer, i den ordning de kommer. Det här inspelningssättet skapar lite ”föreställningsnerv”, vilket är mycket bra. Man undviker den lite torra studiostämningen och framför allt blir det inte innantilläsning ur manus.

Jag skriver ett manus till varje program och där är det bara inledningen, avslutning och ”påor” och ”avor” som är ordagrant formulerade. Till samtalen har jag bara skrivit upp stolpar med de frågor jag vill ta upp.

Det är en nogrann förberedelse för innehållet och tågordningen för frågorna. Men i inspelningssituationen blir det till stor del improviserat. I efterhand kan man klippa bort en del, t ex pauser, hostattacker eller omtagningar.

Gästerna kommer så klart till inspelningen utan manus. Jag har ”försnackat” dem per telefon innan, för att prova mina frågeställningar lite grann och lära känna dem en aning. Det gäller ju samtidigt att inte snacka itu frågorna. Vid inspelningen är det viktigt att det blir spontant och lite överrumpling kan hjälpa till.

Det är alltså en bra blandning av nogrann förberedelse och improvisation.

Det handlar mycket om att lyssna noga, kunna överge sina förberedda spår och att fånga upp det som gästen säger. Ett samspel.

Det är mycket roligt och jag är så glad över att ha fått privilegiet att utveckla den här formen. Det är Lokatt Media och Q Media i Malmö som producerar, och Agneta Nordin och Petra Quiding är mina läromästare (och redaktörer och producenter).

Jag återkommer här med reflektioner kring både programlederiet, retoriken och de enskilda programmen.

Här är Retoriks sida på SRs webbsajt.

Du gillar kanske också...

59 svar

 1. Gunilla skriver:

  Du gör dej jättebra som programledare! Lyssnade med förtjusning.

 2. admin skriver:

  Tack Gunilla!

 3. Kim Mällberg skriver:

  Hej Christina! Snygg hemsida du har! Grattulerar! Är det ditt eget verk? En del länkar laddar dock väldigt långsamt. Ibland upp till en minut. Ska pröva på mac-en senare. Den brukar vara snabbare. Än så länge har jag hört 2 retorikprogram. Intressant! Det senare var lite mer nyanserat. Jag är fortfarande lite irriterad över att Hitler nämns som exempel på en bra retoriker. Samtidigt som jag gick en webdesigner-kurs i Göteborg för elva år sedan, läste jag även retorik och då, påstog man det samma. Jag har hört lösryckta exempel från Hitlers tal och finner dem föga inspirerande. Min tro är att han var mer manipulativ, maktmänniska än god retoriker. Detta om man skall tycka att retorik är något possitivt, vill säga. Här i Malmö smälter snön just nu, men kommer kanske tillbaka om man skall tro väderleksrapporterna. Ha det bra!

 4. admin skriver:

  Tack Kim för din kommentar!
  Ang. Hitler så sägs det inte i retorikprogrammet att Hitler var en ”god retoriker”. Jag säger ”skicklig” och i det ligger vare sig politiskt eller etiskt omdöme. En styckmördare kan vara en skicklig slaktare, och blir inte mindre skicklig i hantverket för att man fördömer knivhanteringens syfte.
  Sen kanske även Hitlers skicklighet kan ifrågasättas. Jag är inte så noga påläst där. Kanske har du rätt i att hans skicklighet är överskattad. Men nog var han duktig på att (liksom Churchill och Roosevelt för övrigt) utnyttja de retoriska möjligheterna med masskommunikation. Han lyckades ju under lång tid övertyga en stor mängd människor om sin politik, även om det inte bara var retoriska grepp han använde för det.
  Det är klart att man kan manipulera med hjälp av retoriska verktyg, det ser vi ju exempel på dagligen.
  I programmen vill vi framhäva de klassiska retorikkraven, som även innebär sanning och etik.
  Och så ska man inte glömma att de retoriska kunskaper som LYSSNARNA har är väl så viktiga: att med sin retoriska kunskap förmå att analysera och genomskåda de manipulativa tricken.
  Kul att du gillar min hemsida. Jag gör den själv. Jag har överfört separata sidor från min gamla webbplats (som jag gjorde med Dreamweaver) till den här sidan på wordpress.org alltså en utvidgad bloggsida. Att det laddar långsamt kan ju dels bero på din dator eller ditt bredbamd. Jag försöker vara noga med att inte lägga in för tunga bilder. Kanske har jag slarvat. Ska kolla det. Tack för påpekandet!
  Ha det gott Kim!
  Själv är jag helt inisad, kan knappt gå ut utan risk att bryta nacken häri Kyrkbyn. Hej hej / Christina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.