Plånbokshjärtat radiopremiär 7/2 2015

IMG_1849-0.JPG

Den här berättelsen startade i bilen i rusningstrafiken på Föreningsgatan i Malmö, där en plånbok på vägbanan satte igång en moralfilosofisk diskussion i familjen. Jag fortsatte fantisera om händelsen, det ledde först till ett inslag i Tankar för dagen i P1 i Sveriges Radio. Det var år 2006.

Därefter fortsatte jag att använda den upphittade plånboken som tema i en muntlig berättelse några gånger, men den var tämligen obegriplig. Lyssnarna satt med frågetecken i ansiktet och jag hade svårt att svara på vad som egentligen hände.

-Jaha, var det en gång nån som sa. Det var mammans plånbok!

-Dumskalle, tänkte jag, tills jag själv fattade vad det egentligen var jag hade berättat.

Så kan det gå ibland. Publiken fattar bättre än man själv 🙂

I somras skrev jag pjäsen för Sveriges Radio i Malmö, uppmuntrad av producenten Henrietta Hultén.
– Och.. äh… jag vill nog gärna regissera själv, sa jag.
– Klarar du det? frågade Henrietta.
Jag funderade ett tag.
– Ja, det tror jag. Om du finns med som stöd.

Jag har ju jobbat med radio i så många former genom livet. Pjäsen Plånbokshjärtat är till sin form upplagd som ett fejkat radioprogram, och där har jag använt mycket av de erfarenheter jag fick som programledare för Retorik i P1.

När vi sen letade skådespelare till rollen som Programledaren ville jag först ha antingen Agneta Furvik eller Martin Dyfverman, tills Henrietta övertalade mig att spela den rollen själv. Okej då. Men spela och spela… jag är ju bara mig själv.

Så kan det gå med en berättelse, som plockar på sig den ena skepnaden efter den andra.

Och sedan 2005, då plånboken faktiskt låg där på vägbanan på Föreningsgatan, så har gatubilden förändrats. I varje gathörn, utanför varje affär, sitter en tiggare. En av dem finns med i Plånbokshjärtat.

Denna tiggare är 3000 år och hans hjärta går mycket långsamt, men bultar desto starkare.

Pjäsen sänds i P1:

Lördag 7 februari 13 30, Måndag 9 februari 21.03, Natt till måndag 16 februari 01.03.

 Man kan lyssna på nätet via radioteatern hemsida, 30 dar efter sändning (alltså till 18 februari 2015).

Och via appen SR Play.

Man kan också ladda ner föreställningen som Pod.

Du gillar kanske också...

213 svar

  1. Sven-Åke skriver:

    Du, den var riktigt bra.

  2. admin skriver:

    Tack Sven-Åke!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.