Evighetsträd 372 på Mossagården

I helgen bodde jag i och kring en gammal ek på Mossagården, under Mossagårdsfestivalen. Eken är ett s k evighetsträd inom Lunds kommun. Den är mer än 100 år gammal.

Jag berättade historier på marken för festivalpubliken, med 4 olika  teman:
1. Klättra i träd
2. Sova i träd
3. Historier under träd
4. Erotiska rysare (sent på kvällen, barnförbjudet)

Jag installerade en hängmatta uppe i trädkronan att sova i (fast första natten småregnade det och jag sov i stället i min lilla hydda på marken.)

Hängmattan är en s k tree boat som tillverkas av New Tribe i Oregon. Det var också där som jag fick min utbildning i trädklättring. Den har 4 fästpunkter vilket gör den stadig och plan. Den har inbyggd ficka där man stoppar in liggunderlag. Det kan bli rätt kallt om ryggen där uppe, ifall det blåser, även på sommaren. Det här är en s k long boat som rymmer 2 personer (ifall man sover skavföttes).

Man måste ha kudde och nalle med när man sover i träd!

Uppifrån grenverket installerade jag ett rep med en isklump med rosor i. Den smälter droppvis ner i glasskålen, som den frusits i. Folk samlades kring droppandet som kring en bybrunn. Vad är detta? Vad betyder det?

Jag tänker att det illustrerar gravitationen, som är mitt genomgående tema i trädberättelserna. En droppe faller vertikalt (om det är vindstilla). Uppe i trädkronan finns inga räta vinklar och inget definitivt rakt eller skevt. Endast ett fallande eller hängande föremål indikerar det vertikala. Inga plana golv inga raka väggar, det gör en till att börja med lite vimsig. (Man tror t ex man har hängt hängmattan horisontellt, tills man lägger sig i den och känner att den lutar). Efterhand gör det en gott att vistas i ett tredimensionellt rum där bara ens egen kropp bestämmer vad som är upp eller ner.

I min markhydda berättade jag erotiska rysare vid midnatt.

Ja – jag drömde häftiga träddrömmar. Men mer om det senare.

Här är ett litet bild- och berättarporträtt av Evighetsträd nr 372 På Youtube, 3 min 52 sek.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.