Jag faller – alltså finns jag (men Descartes sa nåt annat)

Foto: Joi Grinde

Jag låg i badet och förberedde mig på ett prat jag skulle ha om mina Tankar för Dagen. Ett ställe hade bett mig komma och framföra en timme av Tankar Lajv. Kul! Men vilka skulle jag välja? Jag har gjort 60 genom åren. Cirka hälften handlar om döden, visade det sig. Det är de absolut roligaste tycker jag. Tema nr två är gravitationen, konstigt nog. Jag vet att jag tänker på döden varje dag och har alltid gjort. Men gravitationen? tänkte jag där jag låg och gungade i det varma badet. Vilken tur jag haft denna vintern, jag har inte fallit ute på isgatan en enda gång. Det brukar hända minst en gång per vinter annars. Då kom meningen: JAG FALLER – ALLTSÅ FINNS JAG. Men så klart! Så länge man lever har man kropp och tyngd och har sin viktigaste relation med gravitationen. När man dör tappar man förhållandet med gravitationen. Man faller ner på marken eller i graven och överlämnar sin andel av gravitationen till de sörjande som bokstavligen får en tung tung börda att bära ett tag, innan gravitationen långsam omfördelas och allt blir som vanligt igen. Gravitationen är härlig att va med tycker jag. Sedan jag började sova i träd, i hängmatta, har jag upptäckt hur omhändertagande gravitationen är. Det är inte jag som dras ner mot marken med min kroppstyngd. Det är gravitationen med sina vårdande hjälpsamma händer som lyfter mig upp, hela tiden, konstant, nerifrån och upp. Särskilt känns det när jag sover och allra mest i en hängmatta utan stumt underlag. Man kan säga att det är det som gör att jag alls kan sova – att gravitationen bär mig. Jag känner gravitationens handflator pressa upp min rygg och rumpa, och när jag vänder mig på sidan stöder jag fötterna lätt mot gravitationens ena tumme. Tack gravitation, för att du bär mig. Jag vet att du behöver mig fall, mitt kontinuerligt pågående fall, för att kunna utöva din uppgift. Så jag forsätter att falla, falla, falla och i fallet möta ditt mottagande. Jag faller alltså finns jag.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.