Döda kalkoner med fotoblixt?

Daniel berättar om en kompis som för många år sen vikarierade som reporter på Gotlandstidningen. Han åkte till en kalkonfarm på reportage. Där hade dom 45000 kalkonungar. Fyrtiofem TUSEN. Han ville gärna ta några bilder av dom.–Nja… dom är så känsliga, sa kalkonuppfödaren.

Men reportern envisades och till slut blev han insläppt i kalkonhallen med sin kamera. Där var det lite mörkt så han fick använda blixt. Han ställde in kameran, siktade, tryckte av – och alla kalkonungarna föll stendöda till golvet. Alla fyrtiofem TUSEN. Knall och fall, som man säger när man jagar med hagelbössa. Fotoblixten blev som en hagelsvärm mot de späda känsliga kalkonungarna.

Ja och sen blev det ju ett rabalder och försäkringsbråk.

Vad jag undrar nu är: Var detta en skröna? Eller kan faktiskt kalkonungar dö av en fotoblixt? (Vad anser Ulf Palmenfelt?)

Sen har jag en liten fråga till: Finns det nåt ord för kalkoners ungar? Likt gässlingar, ällingar, kycklingar…?

Du gillar kanske också...

38 svar

 1. Ulf Palmenfelt skriver:

  Det fina med att vara folklorist är att man slipper ta ställning till ”vad som verkligen hände”, För oss är det tillräckligt att konstatera att vissa ämnen stimulerar människors fantasi, är nervkittlande, osannolika (men, kanske ändå?).

  I kalkonhistorien är det modern teknik som ställs mot den oskyddade naturen i form av ljuskänsliga kalkonbebisar. Kanske kan man också spåra en misstro mot hänsynslösa journalister och fotografer (kom månne fotografen direkt från en paparazzijakt på stackars oskyldiga engelska prinsessor?). Antagligen var han dessutom stockholmare.

  Kalkoners ungar heter kalkyler.

 2. Daniel skriver:

  Historier har vi för få av, och visst är det roligt om dom är sanna (dock inte nödvändigt). Jag har ringt Gotlands Tidning och deras redaktions-sekreterare kollade med de äldre journalisterna om det var någon som kom ihåg något. Alla var rörande överens om att det hela var en skröna. Ju mer jag tänker på det var nog mannen som berättade historien Stockholmare…

  Kalkoners ungar heter absolut kalkonger

 3. my i malmö skriver:

  Tja, fåglar som e i flock påverkar varandra blixtsnabbt. Är det stora fåglar så kan man hypnotisera dem och bedöva dem lätt. jag slängde ett päronkart på en gås som omedelbart svimmade. De andra gässen gjorde inte det, men stod i ring kring sin kompis tills hon kom sig.
  Kalkonungar heter så klart kalsingar

  my

 4. Stina skriver:

  En kalkonunge kallas inte kall kon utan varm kon. När den är 7 och en halv månad blir den kall.
  Stina

 5. lena skriver:

  Va, jag ahr alltid hört att do heter kacklingar!

 6. lillsyrran skriver:

  Skröna så det skriker om det. Fast ganska kul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.