Nya berättarworkshops

vaga-tiga-dekor-2014

Jag provar mig ständigt fram i nya teman för workshops i berättande. Det går parallellt med mina egna behov efter hand som jag utvecklas och förändras. På senare tid har två nya spår utkristalliserats. Båda har jag provat första gången i hägn av Berättarfestivalen i Skellefteå, som alltid är öppen för experiment.

Våga tiga Med utgångspunkt i ett citat ur Hjalmar Söderbergs Doktor Glas, analyserar jag en berättares utveckling. (bilden visar dekoren bakom mig vid föreläsningen och visar Dr Glas-trappan) Väcka avsky och förakt – Väcka fruktan – Väcka beundran – Väcka kärlek. Många berättare (och konst över huvud taget) fastnar på tredje trappan, väcka beundran. Målet är att väcka kärlek och för att komma dit måste vi våga tystnaden. Den tystnad där kärlek och inspiration vaknar hos lyssnaren / mottagaren, och inte är en uttryck för artistens egen briljans eller självhävdelse.

Befolka berättelsen. Hur gestaltar man, som ensam berättare, flera olika karaktärer i en berättelse? Hur arbeta med dialog, positioner, status, röst, kropp, rörelse för att befolka berättelsen. Vi provar objekt och dockor som medel att hitta röst, hållning och karaktär, både i utvecklingsarbetet och i själva berättelsen.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.