Memo för bloggstart

För att starta en gratisblogg på wordpress: Gå till www.wordpress.com

Du kan döpa din blogg till vad som helst (utan bokstäverna å, ä, ö) under förutsättning att namnet inte redan är upptaget. Bloggen du startar där kommer att få namnet: www.dittnamn.wordpress.com

Tips för namnval: välj något som enkelt går att säga och minnas utan att det ska behöva skrivas ner bokstav för bokstav. Ofta sker tipsandet om adresser i snack med folk.

Du klickar ”sign in” och följer bara instruktionerna. (Eller välj den svenska versionen, knapp för det finns bredvid.) Så här ser det ut:
När du har fått ditt konto går du åter till wordpress.com men denna gång loggar du in på ditt konto (i st f ”sign in”). Så här ser det ut:

Du kan välja om du hellre vill ha kontrollpanelen på svenska.
Kontrollpanelen (dash board) öppnar sig och nu är det bara att sätta igång.

Gå till inställningar (settings) och bestäm graden av offentlighet, kommentarsfunktioner, användare mm.

Klicka i menyn på Inlägg (Post) eller Sida (page)  och lägg till ny (add new) Skriv ditt första inlägg. Spara. Förhandsgranska. Kolla hur det ser ut. Publicera.

Välj bland olika tillgängliga teman (=färdigdesignad mall) Klicka runt i menyn och prova alla de olika funktionerna. Lek!
Det finns utförlig hjälp att få genom att klicka på hjälp– eller support-knappen. För knivigare frågor finns det hjälpsamma forum som man kan diskutera med.

(Om du startar en sådan här gratisblogg på wordpress.com kan du sedan överföra hela ditt material till en blogg på egen server, om du fortsätter att arbeta med wordpress. Du behöver alltså inte starta om på nytt. Du förlorar statistiksiffrorna, men allt annat kan du föra över. )

Det finns andra gratisbloggar ( t ex blogger, blogspot…) men principen för alla är att
– du får inte bedriva kommersiell verksamhet från dem (dvs ha webbshop, lägga in betalannonser)
– bloggservern kan när som helst lägga in sina egna annonser i din blogg
– ditt material ligger på bloggservern
– du har ett urval av färdiga snygga mallar att välja mellan, men kan bara i begränsad omfattning skapa egen design, välja typsnitt, lägga in applikationer (extra funktioner) osv

Om du redan har en domän (dvs din egen unika adress på internet) kan du likväl använda dig av en sådan här gratisblogg. Gå bara till det webbhotell där du registrerade domänen och gör en ”pekning” (forward) så att din domän automatiskt vidarebefordras till bloggen. Då slipper du den långa krångliga adressen.

Om du vill ha en blogg på din egen server med egen domän har du många fler möjligheter att
– göra avancerad design. Du kan
-annonsera så mycket du vill, både egna och andras grejer
-koppla en webb-shop till bloggen.
Du kan i princip göra vad du vill inom lagens (och webbhotellets) ramar och ingen annan kan lägga in vare sig annonser eller annat där. Allt ditt material sparas på din egen server (och du är naturligtvis klok nog att göra back-up och spara allt som skrivs. Det finns automatiska funktioner för sådant att installera.)

Du måste då ha en egen domän, dvs din unika adress. Den registrar du enklast på ett webbhotell. Ska du arbeta med wordpress är f. n  one.com ett bra webbhotell, och billigt. Där finns dygnet-runt-support via chat, (på engelska om nätterna) det brukar fungera utmärkt. Beställer du genom den här länken så tjänar jag en liten hacka 🙂

Det finns andra bra webbhotell, t ex Binero eller Loopia. Dessa webbhotell brukar ha egna enkla blogmallar man kan använda sig av, men har du redan gått så här långt kan du lika gärna ta steget fullt ut och ladda hem en mjukvara (program) som ger dig utrymme att utvecklas i bloggandet.

För att designa din egen blogg går du till www.wordpress.org Mjukvaran där är gratis. Det som kostar nu är att du måste betala för ditt webbhotell. Själva programvaran kostar inget. Välj att ladda hem (download) den svenska versionen om du föredrar det. Följ instruktionerna på sidan till punkt och pricka så ska det inte vara något problem.

Själv använder jag (febr 2010) temat Atahualpa. Jag har det både i christinaclaesson.se , Tjörnarpsbloggen och i Tryffelbloggen Det är mycket avancerat med upp till 5 spalter. Där finns inbyggd möjlighet till roterande header-bild (max 4 bilder) -snyggt! Men det finns en uppsjö av andra teman att prova och ladda hem. De är gratis, men man kan visa sin tacksamhet genom att donera en slant till upphovsmännen.

Såja! Sätt igång!

Tycker du att de här instruktionerna inte räcker, och om du vill få mer hjälp över lite längre period, så kan du anmäla dig till en endags workshop med mig. Då lägger vi upp hela bloggen tillsammans och du får en månads support medan du sedan arbetar på egen hand. Jag ordnar sådana här workshops efterhand som det finns deltagare. Jag tar max 3 bloggar samtidigt (men man kan delta med 2 personer på samma blogg). Mer detaljer om workshop finns här.