Mina Barns Mamma

(ur Det blir aldrig mer nu än nu)

Mina barns mamma är en förträfflig person. Jag vet uppriktigt talat inte hur jag skulle klara mig utan henne.

Hon är allt det som min egen mamma aldrig var och hon ger mig det som hon aldrig kunde ge mig.

När mina barn har somnat på kvällen, då tar deras mamma hand om mig. Hon serverar mig kaffe i en guldkantad kopp. Hon tappar upp ett bad åt mig med myskdoftande sesamolja i. Hon stryker mig över min panna. Sedan ligger vi i sängen och småpratar.

Är jag bekymrad tröstar hon mig. Är jag nedstämd piggar hon upp mig. Gå ut och träffa folk, säger hon, människan är människans största glädje. Gå till krogen och ät gott och roa dig !

Ja - hon kan vara sträng också. Hon håller efter mig när jag försöker smita från jobbet, då tar hon mig i örat och tvingar mig tillbaks till skrivbordet. Hon kan till och med bli fruktansvärt arg. Hon bits ! Hon försvarar sina ungar mot mina lynnesutbrott, och då blir hon farlig. En gång bet hon mig i handen, det var när jag hade varit orättvis mot ett av hennes barn. Gör aldrig om det där·! väste hon. Sen fick hon mig att genast be det gråtande barnet om förlåtelse. Så numera passar jag mig.

Mina barns mamma vet alltid mitt eget bästa, vilket jag sällan gör själv. Själv sliter jag ut mig, har dåligt omdöme på karlar och kastar mig jämt in i farliga situationer: Cyklar utan hjälm. Äter smör·! Och tar alldeles för mycket socker i kaffet. Men mina barns mamma tar hand om mig som om - hon vore min mamma också.

Tänk vilken tur att jag har mina barn ! Utan dem skulle jag ju inte haft deras mamma.

Nu kanske ni undrar vad mina barn tycker ? Blir de inte svartsjuka ? De kanske tror jag försöker ta deras mamma ifrån dem ? Jag har frågat dem. Och gissa vad de svarade ? De sa att jag gott kunde få henne. De tyckte mycket bättre om mig. Ja, i själva verket, så behövde de inte sin mamma särskilt mycket längre.

- Men säg det inte till henne, för då blir hon ledsen. Du förstår, förklarade de små för mig, en mamma behöver sina barn.

Ja. Men inte på det sätt som de tror.

© Christina Claesson