OM BLYGHET

Nedanstående artikel publicerades hösten 2002 i Bibliotekstjänsts skriftserie "Tala med barnen om..." Skriften bör man kunna få gratis på biblioteket.

BLYGHET

Plötsligt flyttar andningen upp i käken. Tungan känns som sandpapper.Handflatorna däremot dryper. Ansiktet har förvandlats till ett brinnande stoppljus. Knäskålarna spelar kastanjetter. Och inne i hjärnan bara flimrar det. Allt jag skulle säga, allt jag hade tänkt ut, allt det som jag ville - borta!

Förgiftning? Ett anfall av nån dödlig sjukdom? Nej: blyghet.

Min väninna i grundskolan reagerade på ett annat sätt. Hennes ansikte blev som en stekpanna, tjockt, ointagligt. Det var bokstavligen som om ansiktshuden förvandlades till ett annat material, flytspackel, fogskum, nåt som kunde skydda henne, som inte släppte ut eller in minsta lilla signal. Munnen som ett ärr. Blicken nervänd.

Alla trodde hon var sur.

Blyghet, förstod jag sen.

Och killen som på rasterna var glad, frimodig, ofta skrattade, hade många vänner. När han kallades fram till tavlan för att lösa någon uppgift började han klia sig. Klådan spred sig över hela hans kropp. Han kliade och kliade, själv omedveten om vad han gjorde. Hårbotten, rygg, ben, mage, överallt. Vi andra skrattade. Det såg så komiskt ut. Så småningom fattade han, och började i stället göra ett clown-nummer av det.

Blyghet, det med.

När man ber folk skriva en lista på vad de är mest rädda för, brukar den börja så här: 1. Atombombskrig 2. Att mina barn ska få en dödlig sjukdom 3. Att tvingas att stå upp och tala för publik. Kanske är blyghet ändå en dödlig sjukdom?
Nej. Den är inte dödlig, bara känns så.
Den går till och med att bota själv. Ja, så att man en vacker dag upptäcker att man älskar att stå inför publik, och att man njuter så av situationen att man glömmer sig själv och sin egen rädsla och i stället upptäcker att något av det vackraste som finns, det är ansiktet på den människa som tittar på en, och uppmärksamt lyssnar.
Så var det med mig. Min blyghet började först när jag började skolan - dessförinnan var jag en frimodig unge. Med skolan växte blygheten, efterhand som jag kände kraven växa. I gymnasiet var det som allra värst. Jag blev, bokstavligen, sjuk när jag skulle hålla föredrag. Kräktes, fick feber. Många gånger fick min mamma ringa och sjukanmäla mig.
Idag arbetar jag som muntlig berättare och älskar att stå inför publik, utan manus.
Fastän det kan kännas skämmigt att vara blyg är det ändå en egenskap som har ansetts fin och lite rörande. På små barn, i synnerhet flickor. Blygheten kommer ur sårbarheten, ur rädslan för att bli avvisad, att inte få tala färdigt, ur skräcken att ingen ska lyssna - och, ännu värre, att dom lyssnar men bara skrattar och hånar. Den blyge vill bli älskad av världen men fruktar att världen inte är intresserad. Det har ansetts vara en klädsam inställning hos dom som man tycker ska hålla sig på mattan.
Det gör den blyge både till offret, men även hjälten. De blyga mobbar inte, slår inte, skriker inte könsord efter tanter på gatan. De blyga stör inte.
Detta är något som de blyga kan gömma sig bakom. De blyga sitter tysta och iakttar. De blyga tänker ut saker för sig själva. De blyga har tid att fundera. När dom andra är fullt upptagna med att babbla och skoja, flamsa och skrika, då står de blyga bredvid och observerar. När dom andra låter sig fångas av spontaniteten, då står dom blyga och tänker på vad dom skulle ha sagt och gjort, om dom vågade. När dom andra blottar sig, gör bort sig och lär sig av stundens misstag, sitter de blyga och försöker kontrollera vad de vill visa eller inte.
Det innebär att den blyge, när han väl vågar säga något, ofta kommer med mycket välgenomtänkta saker. Det gör att den blyga, när hon äntligen törs öppna mun, ofta säger sådant som får de andra att lyssna.
Blygheten har blivit ett slags sil för kvalitet. Den blygas självkritik har slipat argumenten. Den blyges väntan har funnit de rätta orden.
Därför ska blyghet respekteras, och därför kan man betrakta sin egen blyghet som en förmåga - inte nödvändigtvis en brist. Blygheten är en känslighet som kan hjälpa en att utveckla ett större register, både intellektuellt och emotionellt.
Men i försöken att överkomma sin blyghet kan den blyge även bli till en arrogant människoföraktare. Den blyge kan komma att använda sin iakttagelseförmåga till att främst finna felen hos de andra. Om omvärlden består av idioter - då behöver jag ju inte bry mig ifall de avvisar mig. Om jag skiter i dom - då blir jag inte sårad av att dom skiter i mig. Det blir en överlevnadstaktik.
Blygheten kan komma att använda cynism och nedlåtenhet som skydd för sin egen sårbarhet. Därför kan det ibland vara svårt att säkert säga vem som är blyg eller inte. Om den som står och rodnar, råder väl ingen tvekan. Men även bland de högljudda skränarna, de som är bra på att göra sig lustiga på andras bekostnad, de som skarpsynt kan genomskåda världens brister, även bland dem finns det extremt blyga personer. När jag träffar en människa som ger ett avvisande och riktigt surt intryck, brukar jag försöka tänka mig att det är blyghet som styr deras beteende. Det hjälper mig ofta att förstå dem och komma dem till mötes.
Trots att blyghet inte längre är en eftersträvansvärd egenskap, tycks det som om folks problem med blyghet ändå ökar. Kanske just därför? Det finns människor som har sådana extrema svårigheter att man gett det en diagnos, social fobi. Då är blygheten riktigt handikappande. Man vågar aldrig gå på fester, inte ringa telefonsamtal. Har svårt att gå och handla. Man undviker jobb som kräver att man tar kontakt med andra, eller arbetsuppgifter som ska utföras medan andra tittar på. Somliga vågar inte ens gå ut på gatan, av rädsla för att någon ska titta på dem, eller ännu värre, börja prata. Ständig rodnad och svettningar, hjärtklappning och svårigheter att andas bara vid tanken på det som är hemskt.
Kanske kan de ökande problemen ha att göra med att kraven på oss, hur vi ska bete oss, är så stora. Massmedia dikterar en beteendemall som är ganska stereotyp. Vi förväntas vara frimodiga och att fritt kunna prata om vad som helst, även de mest intima och känsliga ämnen. I yttrandefrihetens namn flyttas gränserna för det privata in i den intimaste hemliga sfären. Den som vill behålla sitt privatliv - privat! ...anklagas för att inte vilja "bjuda på sig själv". Den som vill behålla sin integritet, få ha sin själ i fred, kan tvingas till blyghet, när inget annat respekteras.
TV som kommunikationsform förfalskar även bilden av hur ett normalt vardagsumgänge ser ut. I soffprogram sitter folk, till synes avslappade och vardagliga, och levererar genomtänkta argument och fyndiga kommentarer. Det ser spontant ut, men är oftast ingående repeterat. Manus är skrivet i förväg och man har repeterat replikerna - för att framkalla ett sken av "naturlighet". Men naturligt är att tveka, stamma, fundera och ändra sig. Naturligt är att ta tid på sig för att komma fram till vad man vill eller tycker. Och att ta tid på sig - det tycks vara det värsta brottet man kan begå.
Blyga människor behöver tid.
I våra dagar dikteras människors värde av deras köpkraft. Även våra personligheter är en vara på den allmänna marknaden. En vara som ska presenteras så kvickt och slagkraftigt som möjligt, för att finna sin köpare. Att vara blyg blir då som att ha en affär utan skyltfönster, utan annonsering och noll öppettider. Nej, i stället förväntas vi exponera oss så tydligt som möjligt och profilera oss för att kunna konkurrera med de andra personligheterna i utbudet. Det är klart, att i en sådan försäljningssituation kan blygheten bli ett överlevnadsknep. Hellre än att bli uppäten väljer jag att gömma mig och låtsas död.
Att låtsas död kan i längden bli ett plågsamt projekt, det också. Finns det någon utväg? Kan man göra sig av med den hämmande och handikappande blygheten, utan att exponera sin själv för alla och utan att bli en ytlig småstjärna?
Ja, visst. De intressantaste människorna att lyssna till, anser jag, är ofta dom som trots sin blyghet ändock lyckas tränga igenom motståndet och komma fram med det dom vill. Man vet att det som sägs är noga granskat och inte enbart till för att fylla tomrum eller få tiden att gå. Om man dessutom har lyckats behålla sin respekt för andra människor, så har en stor människokännedom utvecklats. En förståelse för de som ännu inte vågar. Och en förmåga att lyssna till det som är outtalat.
Hur gör man då? Öva. Prova i sm
å ofarliga situationer, där risken är som allra minst, och där man inte behöver tänka så mycket. Man ska inte göra sig till självmordspilot, och kasta sig ut i de största uppgifterna innan man är redo för det. Har man spindelfobi ska man inte börja med att slåss mot tarantellor. Då kan fobin förvärras. Är man blyg ska man nog inte börja med att hålla bröllopstal.
Det kan vara så enkelt som att börja fråga främmande människor efter vägen, i stället för att alltid klara allting själv. Våga sätta sig bredvid någon på bussen i stället för att automatiskt söka upp ett ensamt säte. Våga le mot någon förbipasseran
de på gatan. Söka kontakt i de allra minsta och ofarligaste situationerna. Öva och öva - tendensen att rodna försvinner faktiskt efter hand.
När det sedan gäller prestationer, där man blir bedömd av andra, då är det en fördel att vara väl förberedd så att man vet att man har något att komma med. När man gör en muntlig presentation, till exempel. Om man talar om något som man verkligen känner till, som man kan bättre än de som lyssnar, då har man redan en grund av självförtroende att stå på. Man gör sig dessutom en stor tjänst ifall man har övervägt vilket intresse lyssnarna har av det man talar om. Att prata inför folk som är ointresserade kan vara en mardrömslik upplevelse.
Blyga människor har ofta svårt för att be om hjälp - försök att komma över det. Att be om lyssnarhjälp av en eller flera när man förbereder en presentation, det är viktigt. Då slipper man att öka på sin nervositet även med premiärnerver, när det sedan blir dags för denverkliga presentationen.
Det allra viktigaste, som det hela handlar om, det är att sluta fokusera så mycket på sig själv och i stället rikta sig till andra. På festen: sluta tänka på vad andra tycker om dig, och koncentrera dig i stället på att visa din nyfikenhet och uppmärksamhet på andra. Stå inte och vänta på att någon ska uppmärksamma dig, sök i stället efter någon som du själv kan uppmärksamma.
Vänta inte på att bara få - börja med att ge. Då kommer det andra av sig självt.

co Christina Claesson