Apoteket - vårt nya Folkets hus (Aftonbladet 8/6 2001)

Allt fler av våra svagheter blir sjukdomsförklarade. Blyghet, vintertrötthet, frosseri, sorg, skolleda och kärleksolust - finns det något som inte kan ges en diagnos? Som inte kan sälja en ny medicin? Apoteket är på väg att bli vårt nya Folkets hus.
  Jag tränar qi gong sen flera år och det är det bästa jag nånsin gjort för min hälsa. I mitt medicinskåp finns blott två saker: en oanvänd elektronisk febertermometer och en ask avmaskningsmedel till hunden. Jag är, nationalekonomiskt sett, en katastrof. Jag bidrar inte till det som är en växande del av vår västerländska ekonomi, nämligen vård, läkemedelsindustri och den så kallade självhjälpsindustrin till vilken jag räknar nikotin, alkohol och narkotika.

  När jag frågade min qigong-mästare vad som krävs för att bli instruktör fick jag veta att man borde klara av att sköta sin hälsa själv.
  Jag baxnade! Det låter så självklart. Men hur många av oss kan det? Leva friska utan mediciner, droger eller läkarbesök? Allt färre, skulle jag tro.
  Därför är det svårt att begripa varför Kinas regering går så hårt åt falun gong. Falun gong är ett slags turbo-variant av qi gong. Man utlovas snabba och kraftfulla effekter. Men regimen påstår att falun gong är vidskeplighet och förleder folk att undvika vanlig läkarhjälp. Många har, säger man, blivit sjuka och till och med begått självmord under inflytande av falun gong.

  Själv är jag instinktivt skeptisk till allt som utlovar snabba mirakulösa resultat. Det gäller allt från "Brygg ett utsökt snabbvin på 14 dagar" till "Banta 6 kilo på en vecka". Jag vet att det är båg. Allt som har med kvalitet att göra tar tid och kräver uthållighet. Därför frestas jag inte av falun gongs frälsningslöften. Men därifrån till fängelse och tortyr? Skulle kanske det vara bättre för folkets hälsa?
  Nej, det går jag inte på. Jag tror, att vad Kinas regering fruktar, är att folk verkligen ska lära sig att klara sin hälsa själva. Nu är det ju marknadsekonomin som ska saluföras och alla kineser ska lära sig att de inte kan klara sig utan jeans, free-styles, Alvedon, magsårsmedicin, Prozac och Viagra. Liksom häxprocesserna i vårt land utrotade den folkliga läkekonsten och gjorde oss beroende av den moderna läkarexpertisen, så ska kineserna nu fösas in i konsumismens mönster och bidra till BNP genom sina svidande välfärdssymtom. Sköta sin hälsa själv? Det säljer man inga aktier på!

  Det sägs att krigen får vår ekonomi att gå runt. Först skickar man ut minorna, sedan minröjarna. Först bygger man bomberna, sedan bygger man upp ruinerna igen. Så går hjulen runt.
  Vår fredliga krigsindustri i dag heter vårdsektor. Först undergräver vi systematiskt människors hälsa, från första levnadsdan, genom gifter, usla livsmedel, stress och buller. Sedan pungslår vi dem på apoteket, Systembolaget, knarktorget. Så går hjulen runt.

co-right Christina Claesson

Publicerad: 2001-06-06