De senaste vanliga frågorna

Transporter
Ordnas gemensam transport till Kristianstad på morgonen och från Hovdala på kvällen?
Nej tyvärr. Inte i år. Vi har inte råd att ta risken att hyra buss eftersom vi inte vet hur många som vill åka med.

Kan man inte organisera samåkning mellan vandare som själva ordnar transport?
Jo gärna! Du som ordnar egen transport och har plats kvar, maila ditt namn, telefonnummer och epostadress hit, så förmedlar vi till andra.

Finns det en följebil som man kan lägga sin packning i?
Nej. Av samma skäl som ovan. Det finns inte pengar att ordna en sådan service. Man får själv bära med sig det man behöver. Men det är å andra sidan inte så mycket. Packa med förnuft.

Varför har ni dragit in på dessa transporter?
De två första åren arrangerades PostaNillavandringen av Hovdala Slott, som stod för kostnaderna. Hovdala har inga pengar att bidra med längre och vandringen arrangeras nu av PostaNilla Sällskapet, ett gäng vandrande idealister som måste ansöka om mindre summor.

Färdvägen
Varför går vi från Kristanstad till Hovdala i år igen?
Vi har tidigare gått två år i den andra riktningen och vi ville jämna ut det. I framtiden hoppas vi att vi blir så många att man kan vandra i båda riktningarna och mötas på mitten.

Detaljerad färdväg här (att trycka ut!)
Laddningsbar karta kommer även inom kort.

Hund
Kan man ta hund med?
Om din hund har klarat en så lång vandring förr så är den välkommen! Det är trevligt att ha hund med i flocken. Men tänk på att vägen kan gå hårt åt hundens tassar, i synnerhet om det är en varm dag. (c:a 7 km går på asfalt.) Vatten finner den att dricka på vägen så det behöver man inte ta med. Vi har haft hund med som har gått hela vägen, men även ett par som tvingats avbryta. Du känner själv din hund bäst. Känner du nån som bor längs vägen kanske hunden kan få stanna där.

Mat & vatten
Serveras det mat på vägen?
Bilisten i Önnestad rastar vi kort (c:a kl 9.30) och där kan man köpa enklare mat och dricka. På flera ställen längs vägen brukar de boende ställa fram saft eller vatten på mjölkbordet, ibland t o m fika och bulle! Byalaget i Lommarp (c:a kl 14) bullar upp med hembakt! Till lunchen i Vanneberga (kl 12-13) får du bära med din egen matsäck. För övrigt klarar inte magen av någon bastant måltid. Ta med choklad, nötter, russin och kanske någon fruktjuice, så du får extra energitillskott ibland.

Behöver man släpa vatten med sig?
Inga överdrivna mängder. Det brukar stå saft och vatten utställt på vissa mjölkbord åt oss vandrare. I Önnestad kan man köpa drycker på Bilisten. På toaletterna i Vanneberga och Ignaberga kan man fylla sin vattenflaska.

Toalett?
Var uträttar man sina s k naturbehov?
Regelrätta toaletter finns på Bilisten i Önnestad, skolan i Vanneberga samt vid Ignaberga kyrka. För uträttande av behov däremellan ta gärna med papper samt en liten soppåse att stoppa det i (pappret) efter användandet.

Packning
Vad behöver man ta med sig?
Väl ingångna, bekväma vandringskor. Strumpbyte! Matsäck - men tänk på att man orkar inte äta så mycket som man tror. Fruktjuice och choklad är bra - man behöver mycket kolhydrater. Lite toappper fall ifall. En liten soppåse för skräp. Regnkläder! om det är mulet. Hatt! om det är gassande sol. Kanske fotplåster?
Vill du lära dig sluka eld på rastpauserna så ta med en blomsterpinne och några tussar bomull (äkta, inte syntetisk).

Diplom
Får man ett sånt där fint diplom i år också
Ja! och vi tar dem med oss så man får dem direkt! Men endast om man går hela vägen...

Läs mer om PostaNilla här
I Posta-Nillas fotspår fyra gånger 2003 - 2006