TRÄDSEGEL urupphängning

I tio års tid har jag klättrat och då och då sovit i träd. Det har förvånat och inspirerat den publik som varit med. Jag har gjort många erfarenheter som sorgligt nog har fått vara ensamma upplevelser eftersom publiken inte kan vara med på samma nivå. Många är de som bett att få följa med upp. Men möjligheten att rigga flera hängmattor i ett och samma träd är begränsade, det krävs två horisontella fästpunkter på rätt avstånd plus lämplig fästpunkt ovanför för klätterlinan. Få träd erbjuder den möjligheten. För övrigt har jag bara en begränsad utbildning i trädlivräddning.

Jag fick en idé. Skickade en skiss till Skogsstyrelsen.

tradsegel-skiss

– som med emfas uppmuntrade mig att söka patent. Sagt och gjort. Jag gjorde en patentansökan som godkändes av PRV efter smärre justeringar. Sen fick jag anslag på 195.000 kr av Skogsstyrelsen för att utveckla prototyper på ”en anordning för vistelse i träd för flera personer samtidigt”, definerad som en radial hängmatta med centralt stamfäste.

= TRÄDSEGEL

Jag har jobbat med detta över ett och ett halvt år. Nu har jag äntligen kommit till redovisningsdags.

Fredag 16 december 2016 kl 17.30 – 20.30

visas Trädseglet för allmänheten inom ramarna för det ordinarie juleventet på Skånes Djurpark. I eken intill renarna.

I ett Trädsegel kan man sitta, ligga, luta sig och kura ihop i trygg närhet av stammen. Trädseglet hängs över en klyka och spänns som en krage runt stammen (=centralt fäste). Det är skonsamt mot trädet och lämnar inga spår. Inga spik eller fasta fästen. Trädsegel kan monteras flera stycken i flera våningar på olika höjd, som en skyskrapa. Det kan sättas upp av en person, och plockas ner på en halvtimme. Hoppackat ryms det i baksätet på en bil.

Ett trädsegel kommer att monteras på låg nivå för närmare inspektion från marken. Ett andra trädsegel monteras på hög höjd, dit jag klättrar med rep och sele. Där uppe kommer en känd säsongsvarelse att ligga och sova som förberedelse för kommande helguppdrag. Jag kommer att peppra eventet med mina berättelser, som i vanlig ordning spänner mellan sakliga fakta och gränslös fantasi.

Lite bilder på delar av processen finns på Facebook  och Instagram: claessonclaesson, prova hashtag: #trädsegel

Övriga medverkande i projektet:
Arborist Kristina Lexmuller / EmblaTrädvård /emblatradvard.weebly.com/
Leg. sjukgymnast Ulrika Stengard Olsen / /Söderåsens forsgård www.soderasensforsgard.se
Konstruktör Reinhold Håkansson / Reipal Höör / www.reipal.se

Du gillar kanske också...

786 svar

  1. Tänker på mina planer vi pratade om för, tror jag, tio år sedan. Kanske är det dags igen?

  2. admin skriver:

    Ja Marianne, det har hänt mycket under tiden. Med ett trädsegel ges det helt nya möjligheter både för vistelse och visuell design.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.