Berättandet som kreativ hävstång

Var gång jag får en idé och sätter igång ett nytt projekt, börjar det med att jag berättar det. Kort och fragmentariskt, bubblande osorterade infall, för första bästa öron inom hörhåll.

Och så håller det på, i eskalerande, alltmer avancerade former. Jag letar efter samarbetspartners, en musiker, en glasblåsare, en ljusdesigner, en ljudtekniker… Och […]

13 år sen mitt brev om skolan

Jag skickade ett brev till Ilmar Reepalu och de styrande politikerna i Malmö, om min upplevelse av en skola i kris. Det var 1999 och det väckte stort rabalder den gången. Det händer fortfarande att okända människor frågar mig ”Men var det inte du som skrev det där fantastiska brevet om skolan?”

På senare tid […]

2 gr wrap rage

Dagens tidning väger 333 gr. Jag läser 77 gr. Det jag river ut för att spara väger 2 gr. Där står dels två ord för ett begrepp jag känner mig hemma i: wrap rage. Dels namnet på en författare vars böcker jag blivit sugen på att läsa: Lorrrie Moore.

Ur 333 gr tidningspapper, hemkört till […]

Krisen gör oss friska

I kristider blir vi friskare och den statistiska livslängden ökar, påstår forskare vid Michiganuniversitetet. Det står att läsa i SDS idag. Jaha, så nu ska vi förtröstansfullt se krisen an som en hälsosam reningsperiod? Det låter som en riktig propagandalögn från det Orwellska Institutet för Medborgarblåsning.

Under perioden 1920 – 40 i USA […]

Vändpunkt för porslin och det är Telias fel

Vispgrädden blir smör, navelsträngen klipps av, tuschflaskan faller i golvet. Vändpunkten, i en berättelse, kallas även peripeti, plotpoint eller the point of no return. Då det inte går att backa, då det aldrig kan bli som förr. Den kinesiska tuschflaskan kan (kanske) limmas ihop men den kommer aldrig att bli […]

Konstiga samband 1: frukost + sexdebut, övervikt + skilsmässa

Det roar mig alltid att läsa om vetenskapliga studier som kommit fram till märkliga samband. Idag läste jag på Sydsvenskan att det finns ett samband mellan dåliga frukostvanor och tidig sexdebut bland tonåringar i Japan.

Studien slår fast att ”stabila familjeförhållanden avskräcker från tidigt sex. – De som är missnöjda med sina föräldrar, till exempel […]

Sånger vid havet / Var finner jag kunskap? II

Att spana efter kunskap är kul men tidsödande! Jag har inte hunnit rapportera ett dugg eftersom processen uppslukade mig helt.

Jag har haft 16 möten och utsatt folk för min lilla hemtillverkade slumpgenerator. Målet är alltså en jubileumsbok åt Malmö Högskola som fyller 10 i höst. Ingen har vetat i förväg vad samtalet skulle handla […]

Sånger vid Havet / Var finner jag kunskap? I

Denna månad har jag ett roligt och hedrande uppdrag: jag ska skriva texten till den jubileumsbok som ges ut av Malmö Högskola i samband med 10-årsjubileet i höst.

Jag har fått tämligen fria händer att göra något vackert, roligt och läsvärt, utanför de gängse ramarna för den här typen av skrifter. Texten kommer att bindas […]

Typiskt bra skolor

I tredje delen av Lärarförbundets samtalsforum Framtidens skola i Malmö i tisdags 15 april, talade Per T Ohlsson bl a om vad som kännetecknar framgångsrika skolor globalt. Han refererade undersökningar gjorda av Kairos Future (som inte har något med Egypten att göra, utan är grekiska för ”tid för förändring”) och McKinsey & Co.

De länder […]

Ung Berättarscen

Sedan våren 2007 deltar jag i ett riksomfattande projekt för berättarutbildning av tonåringar: Ung Berättarscen. Varje dletagande skola ger några högstadieklasser en tre-årig workshop som ska resultera i att ungdomarna till slut står på en offentlg scen och berättar.

I Skåne är det Kristianstads kommun som deltar och jag är UBS pedagog på Rönnowskolan i […]