Drömmar

Klara drömmar
Artikelserie om forskningen kring drömmar vid The Lucidity Institute i Palo Alto, Kalifornien. Artikelserie ur Dagens Nyheter augusti 1998, av Christina Claesson. Läs här:
1. Intervju med Dr Stephen LaBerge, The Lucidity Institute, Kalifornien

2. Nattens älskare

3. Verklighetstest och drömfigurer.

Drömälskaren. En novell om hur det kan gå när man grips av begär efter klardrömmens möjligheter. Läs Drömälskaren här.

Sova med Bilder – under några år på 90-talet genomförde jag en serie drömska happenings som bestod i att jag övernattade på olika offentlig plats ihop med ett utvalt konstverk, eller en arkeologisk miljö, med uppgift att drömma om det. Nattens bilder redovisade jag sedan för publik i form av berättelser. Det blev en blandning av föredrag, berättelser, sömnrapport och bildpoesi.

Sova med målning, n:r 1: Galleri Final, Malmö, 26 september 1998. Bild av Carina Köster.

Sova med målning, n:r 2: Bokhandeln Mareld, Stockholm, kl 18.30 26 + 27 januari 1999.
Bild: ”Vandrare” av Jan-Anders Eriksson. Läs hela drömprotokollet.

Sova på Glimmingehus Våren 2002 sov jag ett antal nätter på Glimmingehus, som förberedelse för mitt berättande där på sommaren. (”Väggarna viskar”)

Min hypotes var att väggarna har minnen och det genom hypnos och klara drömmar skulle gå att utvaska en del av de minnena.  Mina drömnätter blev händelserika och resulterade i en rad starka berättelser, bl a Åskflickan, som jag nu berättat hundratals gånger. Det är en av mina bästa berättelser, en riktigt magisk rysare som samtidigt är vacker.
Jag slutade med detta efter den fjärde sovnatten på Glimmingehus, som blev en skräckfylld spökupplevelse.

Sova i träd började jag med 2005 efter orkanen Gudrun. Jag hade tagit paus i drömexperimenten några år, tills jag började klättra i träd. Träd är rena och innehåller sällan spökminnen som gamla hus kan göra. Dessutom är man mer fredad i sin integritet när man sover i en trädtopp. Läs mer här om träd och trädklättring.
Sommaren 2010 återupptar jag mina drömhappenings i en miljö av färskpressat syre. Jag söker platser och träd för detta över hela Sverige. Tipsa mig gärna om träd!