Att sälja bok på marknader, del 1: tröskeln.

Jag ska prova att direktsälja böcker på marknader, följ mig i detta vågspel.

Jag har bokat mig på tre marknader och ska komma hem antingen stenrik eller gå och gömma mig under nån rotvälta. Jag måste lära mig att sälja och för mig är det en jättetröskel värre än … bungyjump eller karaoke.

Jag hatar att sälja mig själv. Sälja andra och andras varor har jag, vid tillfällen, inga problem med. Men säljare är inte mitt yrke. Jag är berättare och författare.

När jag gav ut böcker på etablerade förlag var det deras uppgift att sälja. Även om jag tyckte de kunde gjort det bättre så var det skönt att nån annan tog hand om det. Så kunde jag fortsätta fokusera på det konstnärliga.

Bara det, att det är jobbigt i längden att vara konstnär och pank! Jag blev så småningom muntlig berättare och det är framträdanden och undervisning i stortelling som i huvudsak försörjt mig.

Jag har genom åren köpt upp restupplagor från förlagen (Alfabeta, Bonnier-Carlsen, Carlssons, BookLund), de böcker som inte sålt slut alltså (två slutsålda har jag gjort). Dessa böcker har kostat mig kanske 10 kr styck i inköp och har lagrats på vind, i källare, under sängar, i väntan på att jag en dag skulle få ändan ur vagnen och bli säljare åt mig själv. Några av dessa (noveller, krönikor, roman, debattbok) är nog vid det här laget osäljbara. Men jag har annat som är mer klassiskt och står sig i längden. Den ena är Berättarens handbok som säljer stadigt, så som fackböcker kan göra. Och den andra är barnboken Jakten på Fader Spader.

Jakten på Fader Spader handlar om fyra valpar som letar efter sin okände far. Det är ett slags deckare som så småningom inkluderar hela hundsamhället, där släktskapsband efterhand kartläggs av de fyra valparna. Mer än 60 olika hundpersonligheter presenteras, med namn, karaktär och alltså släktband, innan valparna – så klart – till slut hittar sin far.

Ingen av hundarna beskrivs utifrån ras.

Boken är eminent illustrerad av Amanda Eriksson.

Nu har jag bestämt mig att Fader Spader plus de två senaste i Glimmingehusserien kunde passa att sälja på marknader och liknande ställen. Jag har varit på Bokmässan ett par gånger men får panik av alla människor. Det känns som man ska drunkna bland alla böcker. Så jag har fått den finurliga tanken att jag ska inte vara där alla andra författare är, utan på ställen där jag är den enda som säljer böcker. Men där det ändå finns ett annat tema som förenar.

Vi ska få se hur finurligt det var.

Hundboken Jakten på Fader Spader ska jag alltså iväg på en hundutställning med. Visst kommer de att slita böckerna ur händerna på mig, och jag komma hem med tillräckligt med tusenlappar för att betala nästa tandläkarräkning.

Häng med till nästa rapport så får ni se hur det gick.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>